کود و انواع آن

کود چیست؟
کود چیست؟

کود به مواد معدنی گفته می شود که لازمه رشد گیاهان می باشد و مواد مغذی آنها را تامین می کند. استفاده از کود است که موجب افزایش حاصلخیزی و بهبود کیفیت محصولات زراعی میشود. کودهای مصرفی کشاورزان به چند دسته تقسیم می شوند؛ تا انتها با ما همراه باشید که به بررسی انواع کود، مزیت آنها و نحوه استفاده از آنها خواهیم پرداخت.

کود چیست؟

کود به مواد طبیعی و یا شیمیایی گفته می شود که از طریق اضافه شدن به خاک اطراف گیاه و یا بافت گیاه، منجر به تامین برخی از مواد مورد نیاز گیاه می شود و نیازهای رشد گیاه را تامین می کند و استفاده از کودها منجر به افزایش بازدهی محصولات هم از نظر کیفی و هم از نظر کمیتی می شود. از آنجایی که خاک دارای کمبود مواد غذایی مورد نیاز گیاه می باشد، اضافه کردن کود می تواند بسیار مفید باشد. انواع مختلفی از کود وجود دارد که از روش های طبیعی درست می شود و مدل های دیگری از کود وجود دارد که در آزمایشگاه ها با استفاده از مواد شیمیایی تهیه می شود؛ هر کدام از مدل های طبیعی و شیمیایی کود کاربرد های خود را دارد.

برای خرید کود می توانید به وب سایت بذراکسین مراجعه نمایید.

انواع کود طبیعی

کود طبیعی
کود طبیعی

کود طبیعی مدل های مختلفی دارد که هر کدام کاربری خود را برای گیاه ارائه می دهد. 

انواع کود طبیعی به شرح ذیل می باشد:

کود آلییکی از بهترین نوع های کود ارگانیک می باشد. این نوع کود به صورت طبیعی به وجود می آید و نیازی به مواد افزودنی ندارد. ویژگی این نوع کود، در فراوانی کربن آنها است و میتواند نیاز کربن گیاهان را تامین کند.
کود حیوانیاین کود تهیه شده از فضولات و مواد دفعی حیواناتی مانند گاو و گوسفند می باشد. از کود گاو برای تقویت گیاهانی مانند زعفران استفاده می شود. کود حیوانی به خوبی می تواند خاک ها را اصلاح کنند و و سبب تامین مواد غذایی گیاهان شود.
گیاخاکگیاخاک یک مدل کود طبیعی دیگر است که مورد استفاده بسیاری از ماها در باغچه های کوچک مان قرار گرفته است. این کود تشکیل شده از برگ گیاهان دیگر، که دارای مواد معدنی بسیاری می باشد و از طریق مخلوط شدن با خاک می تواند منجر به تامین مواد تغذیه ای خاک به گیاه شود.
کمپوستاین کود از طریق بازیافت پسماندهای گیاهی و حیوانی تهیه می شود و یکی از مرغوب ترین کودها برای استفاده در زمین های زراعی و باغات می باشد.
کود زیستییکی از محبوب ترین کودهای موجود، کود زیستی است. این خاک می تواند خاک را میکروب زدایی کند. همچنین تامین نیتروژن برای گیاهان از اصلی ترین وظایف کود زیستی می باشد. این کود زمانی بسیار کارآمد خواهد بود که گیاه خالی از مواد آلی باشد و نیاز به پروتئین سازی دارد.

انواع کود شیمیایی

انواع کود شیمیایی
انواع کود شیمیایی

یکی دیگر از کودهای پر مصرف در صنعت کشاورزی، کود شیمیایی است. این کودها نقش مهمی در تامین مواد مغذی مانند نیتروژن، فسفر، پتاسیم دارند و سرانه مصرف آنها در کشور ایران در ردیف اول قرار دارد. از آنجایی که این کود ها شیمیایی می باشند، دارای خلوص بالاتر و قدرت جذب بیشتری هستند. اگر که یک کود شیمیایی دارای تمام مواد مغذی لازمه باشد، به آن کود کامل گفته می شود. فراوانی عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم در کود شیمیایی بسیار می باشد. 

انواع کود شیمیایی به شرح ذیل است:

  • کود نیتروژن: نیتروژن یا همان ازت، یکی از حیاتی ترین عناصر غذایی گیاهان است. گیاهان نیتروژن را از طریق نیترات، یون و آمونیوم جذب می کنند. این کود می تواند به سرعت منجر به تقویت محصول شود.
  • کود فسفر: مناطقی وجود دارد که میزان فسفر خاک آنها، از میزان حداقلی کمتر است و استفاده از کود فسفر می تواند سبب گلدهی محصولات شود. البته استفاده بیش از حد کود فسفر می تواند منجر به اختلال عدم جذب عنصر روی و آهن شود، که بسیار آسیب پذیر می کند محصولات را.
  • کود پتاسیم: وجود پتاسیم تاثیرگذار است در شکل، اندازه و ظاهر گیاه. کود پتاسیم برای افزایش رشد ریشه استفاده می شود که منجر به افزایش تحمل گیاه نسبت به خشکی می شود. همچنین فرایند فتوسنتز و جذب انرژی گیاه را بهبود میبخشد.
  • کود کامل: زمانی که یک کود سه درشت مغذی لازمه را مانند نیتروژن، فسفر و پتاسیم را تامین کند، به آن کود کامل گفته می شود. این کود می تواند به رشد همه گیاهان کمک به سزائی کند و از پرمصرف ترین کود های موجود می باشد.

منبع: https://parsinoo.ir/

دسته بندی شده در: